lördag, januari 19, 2008

Recepten från 1924

Aprikostårta (för 6-8 pers)

Hälften av en vanlig rund ganska tjock sockerkaka.
2½ - 3 hg torkade aprikoser
4-6 msk strösocker
½-1 kopp jordgubb eller hallonsylt

Maräng :
2-3 äggvitor
5 msk strösocker
25 st sötmandlar

Sockerkakan delas först itu,den ena delen skäres vågrätt tvärs igenom så att två lika tjocka delar uppstå som sedan lägges tätt intill varandra ,då en rund hel kaka bildas.
De skurna sidorna skola vara uppåt .
Kakan belägges med en väl beredd kompott av aprikoserna vilka skola vara fullt utsvällda,och den simmiga lagen från dess slås över.
Här och var läggas små klickar av sylt.
Över hela kakan bredes de till hårt skum vispade äggvitorna varsamt blandat med sockret.
Fatet införes i svag ugnsvärme och får stå tills marängen är ljusgul.
Är fatet av porslin - givetvis ej husets bästa! - får det i ugnen stå på ett underlag av några vedträn.

haha vedträn ! ja de hade väl vedspis då typ ?

Imiterad brylépudding (för 6 pers)
3/4 dl mjölk
4-5 msk stötbröd
3 ägg
2 msk socker
10 sötmandlar eller 1 tsk vaniljsocker

till formen
2-2½ dl socker
1 dl vatten

Mjölken kokas upp och slås över stötbrödet och blandningen får stå ½-1 timme.
Äggen och sockret vispas och slås till brödblandningen när den är kall.
Sockret lägges i en absolut ren stekpanna och smältes under omrörning tills det blir ljusbrunt då det kokande vattnet iblandas.
Karamellagen hälles i den för puddningen avsedda formen som därmed glaseras.
Den skållade finhackade mandeln lägges i botten och blandningen ihälles.
Puddningen gräddas i vattenbad i ugn och får stå tills den är färdig ca 50 minuter.
Serveras med den sås som bildats i formen ,om behövligt uppvispad med lite hett vatten.


jag tar inget ansvar för ifall ni testar recepten,hihi,stäm inte mig om det blir fel,utan tidningen Husmodern.

För övrigt så snöar det och vi har 0 grader.
På Rhodos är det 18 grader.

Inga kommentarer: